Menu ni sebelum cuti sekolah lagi, tapi tak sempat nak post. Resepi asal dapat dari SINI
SOTONG PERCIK
- 8 ekor sotong yang besar
- 10 biji cili kering (**)
- 5 biji cili padi (**)
- 5 biji cili merah (**)
- 1 labu bawang besar (**)
- 2" halia (**)
- 2" lengkuas (**)
- 2 batang serai (**)
- 1 helai daun kunyit - dihiris halus
- 4 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1 batang serai - dititik
- 1 sudu besar air asam
- garam secukupnya
Cara-cara
- Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.(kelar-kelar bahagian dalamnya)
- Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudian susun didalam pinggan.
- Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
- Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!
No comments:
Post a Comment