Tuesday, October 30, 2012

Ikan goreng bercili

Dah lama tak update blog ni. Di sibukkan dengan anak-anak yang menghadapi peperiksaan UPSR, PSRA, PMR dan peperiksaan akhir tahun yang berturutan. Yang ambik exam ada 4 orang, cikgu yang mengajar hanya seorang....'me, myself & I' as a cikgu tuition, chef, supir , tukang kebun lagi, dengan laundry nya lagi. Memang harus meng adakan masa untuk setiap tugasan/tanggung jawab walaupun diri ini kekadang mengah. And still, they say SAHM are ladies of leisure...

Anyways....menu ini amat digemari semua, anak-anak & dear hubby juga. Lauk yang amat simple, even kakak Iman pun dah boleh buat..


RESEPI IKAN GORENG BERCILI

Bahan-bahan:

Ikan kerisi/ikan kerapu
2 ulas bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cili merah
1 cili hijau
3-4 cili api

1. Goreng ikan dengan kunyit dan garam, toskan minyak.
2. Cincang semua bahan kecuali ikan.
3. Panaskan mminyak, dan tumis bahan cincang tadi hingga layu, masukkan garam dan padam api.
4. Masukkan ikan yang dah digoreng tadi, ratakan pada ikan.
5. Sedia untuk dihidang.

Senang sangat kan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...