RESEPI LAKSA NYONYA
Bahan:
50 gm bawang merah
15 gm serai
10 gm halia
10 gm bawang putih
7 gm lengkuas
220 gm tauge
100 gm bunga kantan ~ mayang
250 gm timun ~ hiris halus
200 gm bebola ikan
250 gm udang basah
50 gm cili kisar
5 gm serbuk kunyit
15 gm cili merah ~ hiris
1 kg santan
50 gm mee hoon ~ di celur
60 gm minyak
garam
Bahan hiasan:
timun
tauge
bunga kantan
Cara:
1. Tumbuk bawang merah, serai, halia, lengkuas , bawang putih. Gaul kunyit.
2. Tumis bahan tumbuk tadi hingga garing, masuk cili kisar. tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan, masak hingga mendidih. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
4. Masukkan udang dan bebola ikan, garam.
5. Untuk menghidang, masukkan meehoon, letak timun hiris, tauge, bunga kantan. Tuang kuah. Hias dengan cili hiris.
Sunday, December 14, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment