sumber: adik pakcik singapore
Bahan:
2 kati mee kuning
1 cawan minyak ~ utk tumis
5 biji buah tomato ~ dibelah
5 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 kg keledek ~ rebus & lenyek/kisar lg cantik pekat kuahnya
1 batang serai ~ tumbuk
1/2 inci lengkuas ~ tumbuk
4-5 tbsp rempah kari daging BABAs
20 ulas bawang merah ~ tumbuk
10 labu bawang putih ~ tumbuk
1 inci belacan ~ tumbuk
150 gm kacang tanah ~ goreng & tumbuk halus
3 genggam ikan bilis goreng tumbuk halus
3 sudu besar taucu ~ kisar
daging tetel ~rebus
sedikit udang basah ~ separuh direbus & kisar, separuh lg masuk dlm kuah
Bahan Hiasan:
Mee kuning dicuci & toskan
3-4 keping tahu ~ goreng & hiris kecil
telor rebus ~ belah dua
lada hijau ~ mayang
daun sadri & bawang ~ hiris halus
tauge ~ celor
Cara:
1. Lebihan minyak goreng kacang & bilis tadi, di tumis belacan, bawang merah & putih hingga garing.
2. Masuk rempah kari (tanpa air).
3. Masukkan 1 mangkuk air, didihkan.Masukkan serai & lengkuas.
4. Saring lebihan minyak diatas, ketepikan.
5. Masukkan tetel rebus, kacang & ikan bilis tumbuk.
6. Masukkan udang & udang kisar, tomato.
7. Masukkan keledek, garam, gula. Gaul rata agar tidak berketul, biar mendidih.
8. Masukkan minyak yang telah di saring tadi.
Kalau nak sedap, sediakan sambal tumis yang diletak udang kering tumbuk. Letak diatas mee semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment