Seafood Spaghetti
Tat telur yang sudah masak..ready utk dimakan.
Tat telur sebelum dimasak
Hari ini ayahanda suggest tak nak makan nasi. So, pagi ini semerbak satu rumah dengan bau roti 'Cinnabon', favorite anak-anak. Sekali masak macam nak jual ..he..he..Then untuk lunch masak Seafood Spaghetti, and tat telur utk minum petang or late supper...After 8 tak bagus makan anything, nanti badan boleh 'balloon'..sekarang ni kena jaga makan sikit...semenjak dua menjak ni,masak macam-macam, anak-anak makan, mum pun makan jugak...la ni kena brek sikit..he..he..rasa-rasa macam dah gain weight sikit, tak boleh jadi ni. Dapur tetap berasap, menu tetap pelbagai...selera je kena kawal...
Ronda-ronda blog orang, baru teringat blog sendiri dah lama tak update.
Hari ini dapat satu recipe baru and dah cuba try test....Recipe asal dari Chef Hanieliza
TAT TELUR
Bahan Kulit:
500 gm tepung gamdum (saya guna tpg superfine/low protein yg amat bagus utk tat yg rapuh)
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat. (Saya bulat-bulatkan kecil2 dulu baru dicanai, lepas tu terus letak dalam acuan tat. Lebihannya dipotong/trim separas acuan)
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit. (Saya tambah 5 minit lagi kerana initi belum masak.)
9. Sejukkan dan hidangkan.
Filling Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning
Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak
Sea food Spaghetti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment