Resipi-resipi ni dapat dari internet juga, modify sikit ikut selera.
Mee goreng Basah
Bahan
1 bungkus mee kuning - di cuci/celur sebentar untuk hilangkan air kapur.
seikat kucai - di hiris
sedikit udang atau sotong
sedikit daging hiris kecil direbus dengan halia hingga lembut
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar ikan bilis
sedikit belacan
3 biji cili merah
sedikit sos tomato
1 biji telor
Cara:
1. Kisar/tumbuk bawang merah,putih, udang kering, ikan bilis, belacan dan cili merah. Jangan terlalu halus/lumat.
2.Tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan sos. Gaul rata sekejap.
3. Masukkan udang dan sotong, gaul sebentar.
4. Masukkan telur, gaul rata, lepas tu masukkan mee kuning.
5. Gaul rata hingga masak sebentar, dan masukkan kucai hiris.
6. Siap untuk di hidang dan makan...
Zikry balik jumaat lepas sebab ada appointment dengan dentist.
Since semua anak-anak ada dirumah, menunya special sikit sekali dengan birthday ibu yang baru lepas. Birthday mum kena masak sendiri...
Pagi sabtu, masak mee goreng basah, sebab banyak and breakfast pun agak lewat, kira makan breakfast cum lunch la. Malam baru western dishes.
Roast Chicken, kentang & pasta organo with garlic and herbs, sotong & udang celup tepung, dan salad with thousand island dressing.
Roast Chicken
Bahan
1 ekor ayam dipotong 4 atau lapan
1/2 botol sos hp
1/2 botol sos barbeku
1/2 botol sos worchester
1/2 botol sos kikkoman (marinate/thick)
sedikit ground black pepper
Cara
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan hingga kering - lapkan airnya.
2. Campurkan semua sos dan pepper, gaul dengan ayam dan perap sekurang-kurangnya 1/2 jam.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 1 jam, selepas tu grill selama 10 min untuk garingkan kulitnya.
Sotong Celup tepung
Bahan
Tepung tempura
Sotong di hiris nipis bulat.
Digoreng secara deep fry.
Udang Celup Tepung
Pasta kentang sotong oregano dengan garlic & herbs
5 biji kentang
1/3 bungkus pasta
5 biji bawang merah- hiris
capsicum atau cili hijau-hiris
sotong atau udang hiris - dicelur
Kentang dipotong wedges, goreng dan asingkan.
Pasta direbus al dente.
Gaul semua bahan dalam bekas dan di tabur sedikit serbuk black pepper bersama sedikit dressing garlic and herbs.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment