Monday, May 9, 2011
muffin & patin
Resepi asal dapat dari blog Mat Gebu. Memang sedap.
BLUEBERRY MUFFIN
Bahan-bahan:
130gm butter
125g gula halus
3 biji telor size medium
250gm tepung gandum }
10 gm susu tepung } disatukan & diayak
15gm baking powder }
130 ml susu cair/ sejat
1 tsp esen vanila
blueberi filling
Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Putar butter & gula halus hingga berkrim, masukkan telor satu demi satu, sambil diputar hingga kembang. Jarak antara setiap telor ialah 1 minit.
3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang dengan susu cair hingga habis dan diakhiri dengan esen vanilla. Putar hingga rata.
4. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 1/2 penuh dan sudukan 1/2 tsp blueberry filling, tambah sedikit lagi adunan diatas filling. Buat hingga habis.
5. Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan, dan turunkan suhu kepada 180C. Bakar selama 20-25 minit atau hingga masak.
GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin
10 biji cili merah } ditumbuk
2 cm kunyit hidup }
4 sudu besar tempoyak
3 batang serai ~ dititik
garam
air
Cara:
1. Bersihkan ikan dan potong kecil.
2. Masukkan ikan kedalam periuk bersama tempoyak, gaul rata.
3. Maukkan cili dan gaul rata. Perap selama 15 minit.
4. Masukkan air, kunyit dan serai.
5. Masak hingga mendidih. Letak garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment