KUIH SAGO/ BRONOK
- 1 liter air
- 1 helai daun pandan ~ di ikat
- 200 gm sago biji
- 150 gm gula
- sedikit pewarna merah
- 100 gm kelapa parut putih
- sedikit garam
Cara:
1. Didihkan air bersam daun pandan dalam periuk.
2. Masukkan biji sago dan masak di atas api perlahan, gaul hingga biji sago menjadi jernih.
3. Masukkan gula dan gaul hingga gula cair dan rata.
4. Masukkan pewarna merah, gaul rata. Tutup api.
5. Bilas bekas untuk diisi kuih dengan sedikit air (air yang melekat pada bekas akan menghalang kuih dari melekat dan mudah di hidang) dan tuangkan adunan sago tadi.
6. Biar sejuk dan keras.
7. Kukus kelapa parut sebentar, untuk mengelakkan dari kelapa cepat basi. Gaul dengan sedikit garam ikut rasa.
8. Potong kuih yang telah sejuk tadi dan gaulkan kedalam kelapa parut.
Sedia untuk di makan.
No comments:
Post a Comment