Dah several time buat kuih ni, tapi asyik lembik je and not as what he used to eat. I have never eaten kuih ni, so tak dapat bayangkan rasa dan macamana nak buat.
Then, baru-baru ni I found the following recipe from the internet. Rasa macam what he described it to me, so kita pun cubalah try buat...And...berjaya juga akhirnya, ikut citarasa yang he used to eat long time ago..
Ini ialah kuih-muih dari pantai timur. Belebat atau lepat, dan ubi stelo ialah ubi keledek..Resepi dapat dari sini.
Since takde daun pisang, saya masuk dalam loyang/bekas kek je, then potong kecil-kecil.
BELEBAT UBI STELO @KELEDEK
Bahan-bahan:
3 biji ubi keledek - dipotong halus-halus
2 cawan tepung gandum
2 keping nisan kerek/ gula melaka
1 cawan kelapa parut
Sedikit kapur makan
Air
Dua helai daun pisang dipotong selebar 4 inci setiap satu.
Cara:
1. Nisan kerek/ gula melaka dicairkan dengan sehelai daun pandan. Tambahkan 2 sudu gula ke dalam air manisan. Biarkan sejuk.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk besar kemudian tuangkan air manisan yang sudah disejukkan. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan sedikit air kapur.
4. Masukkan kelapa parut dan ubi keledek yang telah dipotong halus tadi.
5. Gaul sehingga sebati.
6. Masukkan sesudu penuh adunan ke dalam daun pisang, kemudian bungkus seperti sungkusan nasi lemak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment