Baru-baru ni, belek-belek buku nota resipi yg dah hampir reput tu...almaklum kerap refer kalau cari resepi yg jarang-jarang buat...terjumpa resepi roti yg dah lama salin tapi tak sempat nak buat...since tepung roti ada baki lagi, kalau simpan lelama jadi jamuan untuk 'bubuk' or ulat tepung le gamaknya. Maka operasi membuat roti pun berjalan le malam tu...buat untuk breakfast anak-anak pergi sekolah..especially Iman tak makan roti unless yg mak dia buat...nanti nak kena buat roti 'kotak' aka roti macam roti biasa putih tu le....tu projek akan datang ye..tungguuuuu!
Roti Lembut
500 gm tepung roti/high protein
85 gm gula castor
10 gm yis (kalau guna mauripan yis, 11gm)
5 gm bread softener
5 gm bread improver
7 gm garam halus
A. Gaul semua bahan diatas hingga sebati.
15 gm susu pekat
30 gm telur tanpa kulit/ sebiji telur saiz sederhana
220 gm air ais (sejuk)
B. Pastikan supaya campuran ketiga-tiga bahan diatas sama dengan 265gm untuk mengelakkan adunan terlalu lembut.
C. Campurkan campuran (B) dengan adunan tepung (A) dan uli sekejap.
40 gm mentega
30 gm shortening/CRISCO
17 gm minyak masak
Campurkan bahan-bahan diatas dengan adunan (C) yang telah diuli tadi dan terus uli hingga adunan tidak melekat di bekas & tangan.
Lepas di uli, biar 15 minit, lepas tu bentukkan.
Biar naik ~30 minit. Sapu dengan telur & air.
Bakar pada suhu 180C selama 10-13 minit.
Makan dengan ice-cream...sedap..!!
Resepi asal dari Koleksi resepi Diana.
Apple Crumble
Pie Crust/Kulit pie - saya guna pie crust untuk apple pie je...lebih kurang je.
Sila rujuk Apple Pie
Dough untuk kulit pie ini boleh dibuat awal seminggu dan di freezerkan.
Apple Crumble Fillings
INGREDIENTS
1 (9 inch) pie shell
6 cups thinly sliced apples
1 tablespoon lemon juice (optional)
3/4 cup white sugar
2 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon ground nutmeg
1/2 cup raisins (optional) ~ saya tak letak
1/2 cup chopped walnuts (optional) ~ saya tak letak
1/2 cup all-purpose flour
1/2 cup packed brown sugar
3 tablespoons butter
DIRECTIONS
1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).
2. Place sliced apples in a large bowl. Sprinkle with lemon juice if desired. In a small bowl, mix together white sugar, 2 tablespoons flour, cinnamon, and nutmeg. Sprinkle mixture over apples. Toss until apples are evenly coated. Stir in raisins and walnuts if desired. Spoon mixture into pastry shell.
3. In a small bowl mix together 1/2 cup flour and brown sugar. Cut in butter or margarine until mixture is crumbly. Sprinkle mixture over apple filling. Cover top loosely with aluminum foil.
4. Bake in preheated oven for 25 minutes. Remove foil and bake an additional 25 to 30 minutes, until top is golden brown. Cool on a wire rack.
No comments:
Post a Comment