Friday, July 11, 2008
Apple Pie
Semalam kemas peti sejuk jumpa buah epal hijau yg tak ada orang nak makan, masam sikit agaknya. So, kita buat lah apple pie. Sekali masak dapat dalam 20 pieces, dapat bagi cik noi sikit, yang lain masuk mulut budak-budak ni le...ramaikan...
Resepinya.... nanti ya..resepi asal dari Hanieliza
APPLE PIE
Bahan Inti
4 biji epal hijau [potong dadu]
100 gm gula perang
1/sk serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum ]
3 s/b air ] bancuh
Cara
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata.
4. Sejukkan.
Bahan Doh
200 gm majerin
50 gm shortening/CRISCO
50 gm gula icing
400 gm tepung gandum
2 -3 s/b air sejuk peti ais [cold water]
Hiasan
kuning telur
Cara
1. Masukkan tepung gandum, majerin dan shortening dalam mangkuk.
2. Ramaskan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Rehatkan doh selama 20- 30 minit dalam petisejuk.
5. Keluarkan doh dan ambil sebesar bebola ikan.
6. Masukkan dalam acuan pie dan buatkan seperti kulit pie.
7. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit.
8. Keluarkan dari oven dan masukkan inti epal.
9. Leperkan doh dan buatkaN saperti jalinan atas mangkuk pie.
10 Sapukan kuning telur.
11. Bakar lagi selama 10 minit dan kelihatan garing.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment