Sungai Congkak ini airnya sejuk ya amat. Walaupun jam dah pukul 3 petang, sekitaran masih redup aje. Kami sampai pagi, dapatlah tempat nak pasang kemah dekat tepi sungai. Menu hari tu pun masak pagi tu juga. Dough untuk pau dan inti nya dah siap malam sebelumnya, pagi tinggal isi inti dan goreng aje.
Resepi untuk pau goreng ni guna dough untuk kuih cakoi. Terlupa nak tekan kat tengah sebelum goreng, kak jadik la pau yg montel.... Resepi untuk cakoi ni ambil dari blog Mat Gebu, intinya pula tak ingat copy dari mana dulu.
Cakoi/Pau goreng
Bahan-Bahannya :-)
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh instant yeast
1 camca teh gula
1 camca teh garam
3/4 camca teh "alum" (boleh dapat kat kedai2 baking)
1/2 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh "amonia" (boleh dapat kat kedai2 baking), atau tak payah letak...
1 camca besar minyak
Sedikit bijan putih
Minyak untuk menggoreng
Cara :-)
- Satukan alum, amonia, garam dan gula bersama air, kacau rata. Ketepikan. Tepung digaul bersama soda bicarbonate dan instant yeast, kemudian masukkan dalam satu bekas. Buat lubang tengah2 tepung tadi dan tuang bancuhan air dan minyak. Gaul hingga rata dan sebati. Adunan akan menjadi lembut dan melekat2. Alih ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung, bagi 2 doh, buat bentunk panjang, lebih kurang 40 cm. Tutup dengan plastick wrap dan biar 1 jam.
- Bulat-bulatkan doh ikut saiz yg disukai, isikan inti kacang dan ratakan.
- Leperkan doh yg dah diisi dengan kacang, lenserkan dengan sedikit bijan putih.
- Panaskan minyak dan goreng.
Inti Kacang
Bahan
2/3 cawan kacang merah
1/2 cawan gula
Air untuk merebus
1/4 cawan minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Basuh kacang merah dan buang yang pecah-pecah.
2. Rendam kacang semalaman.
3. Keesokan harinya, rebus kacang yang telah direndam tadi selama 1.5 - 2 jam, sehingga kacang lembut. Tambah air bil aperlu, dan toskan setelah lembut.
4. Kisar kacang yang telah lembut tadi sehingga halus, masukkan gula, gaul rata.
5. Panaskan minyak dalam kuali, dan goreng kacang yang telah dikisar tadi atas api perlahan sehingga kering.
6. Sejukkan. Inti ini boleh sisimpan selama 1 minggu didalam freezer.
No comments:
Post a Comment