Resepi ni di kongsi oleh kawan sekolah lama, dr jah nun di jb tu.
MEE REBUS JOHOR
Bahan-bahan:
1 kg mee kuning ~ di celur
300 gm daging tetel ~ di rebus hingga empuk
250g udang basah - direbus, isi udang di blend. Kulit udang nak blend pun boleh, toskan air masuk kedalam air rebusan semula.
500 g keledek - direbus and dilenyek
Bahan kisar 1:
2 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih
Bahan kisar 2:
6 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering - rendam
2inci lengkuas
2-3 tbsp serbuk kari
4 tbsp tauchu
3 batang serai - dititik
Sedikit minyak untuk menumis
2 Senduk tepung gandum ~ dibancuh dgn sedikit air.
Garam dan gula secukup rasa
Untuk hiasan:
Tauge
Telur rebus
Tauhu goring - dihiris nipis
Limau kasturi ~ belah dua
Daun bawang
Daun sup
Cara:
1. Tumis bahan kisar #1 sehingga harum.
2. Masukkan bahan kisar #2 dan tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan semua air rebusan dengan isinya.
4. Masukkan tepung gandum yang telah dibancuh tadi.
5. Masuk kan keledek penyek. Biar kan sampai mendidih. Masukkan garam dan gula ikut rasa..
250g udang basah - direbus, isi udang di blend. Kulit udang nak blend pun boleh, toskan air masuk kedalam air rebusan semula.
500 g keledek - direbus and dilenyek
Bahan kisar 1:
2 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih
Bahan kisar 2:
6 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering - rendam
2inci lengkuas
2-3 tbsp serbuk kari
4 tbsp tauchu
3 batang serai - dititik
Sedikit minyak untuk menumis
2 Senduk tepung gandum ~ dibancuh dgn sedikit air.
Garam dan gula secukup rasa
Untuk hiasan:
Tauge
Telur rebus
Tauhu goring - dihiris nipis
Limau kasturi ~ belah dua
Daun bawang
Daun sup
Cara:
1. Tumis bahan kisar #1 sehingga harum.
2. Masukkan bahan kisar #2 dan tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan semua air rebusan dengan isinya.
4. Masukkan tepung gandum yang telah dibancuh tadi.
5. Masuk kan keledek penyek. Biar kan sampai mendidih. Masukkan garam dan gula ikut rasa..
No comments:
Post a Comment