Friday, August 31, 2012

Kuih Putri Ayu

Ni salah satu menu iftar tempohari, tak sempat post masa ramadhan. Original recipe from here.


Kuih Seri Ayu

Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 tsp ovallete
1 tsp  ~ saya guna air dari daun pandan kisar
pewarna hijau
kelapa parut putih ~ campur dgn sikit tepung gandum, 1tsp baking powder dan garam

Cara-cara

1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovallete dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati
3. Isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.

Petua untuk kuih yang lembut dan gebu:
~ pukul dulu telur hingga berbuih, baru masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru masukkan ovallete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovalette tidak kelihatan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yang lain.
~ sapu acuan dengan sedikit minyak agar kuih mudah dikeluarkan setelah masak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...