Wednesday, August 1, 2012

Ikan Masam Manis

Ikan Masam Manis for iftar.


Bahan-bahan;


1 ekor ikan kerapu/ atau siakap ~ saya guna je ikan besar yang ada, tapi dah dipotong 4
1 ulas bawang besar
sedikit halia
2 ulas bawang putih
Sedikit capsicum ~ dipotong dadu
1-2 cili merah ~ hiris nipis
1 biji tomato ~ belah 8
3 tbsp sos cili
3 tbsp sos cili thai
2 tbsp sos tiram/sos plum
2 tbsp sos tomato
sedikit kunyit
garam
sedikit hirisan batang celery
limau nipis/lemon
tepung jagung


Cara:
1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Golekkan atas sedikit tepung jagung.
2. Goreng ikan sebentar, toskan minyak dan susun dalam bekas hidang.
3. Tumis hirisan cili, halia & bawang2 sebentar saja hingga naik bau.
4. Masukkan segala sos, dan sedikit air. Kalau nak berkuah banyak boleh tambah ikut suka, biar mendidih.
5. Masukkan garam ikut rasa, biar pekat,padam api.
6. Tuang kuah keatas ikan tadi. 
7. Perahkan air limau nipis/lemon keatas ikan.
8. Taburkan hirisan celery dan bawang goreng, sedia untuk di makan.


Popia ni dibuat banyak sebelum ramadhan, dan di simpan dalam freezer. Resepi ada di SINI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...