Anak-anak kalau masak mihun yang biasa, tak berapa jalan sangat. Puas lah maknya nak kasi perabis.
Tapi kalau masak this recipe, gerenti licin.
RESEPI MIHUN SINGAPORE
Bahan-bahan:
1 paket meehoon ~ direndam dan toskan airnya
1 batang carrot - parut halus1/4 biji kobis ~ saya tak letak sebab takde
2 biji cili merah dan hijau
1 labu bawang besar } cincang halus
5 ulas bawang putih }
15 ekor udang basah ~ dibuang kepala & kulit, deveined
2 ekor sotong sederhana besar ~ hiris bulat
2 keping isi ayam ~ potong kecil
1 paket bebola ikan (fishball) ~ potong kecil
1 paket kek ikan (fishcake) ~ hiris nipis
3/4 sudu kecil lada hitam kisar
1/2 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
Sedikit Garam
2 biji telor ~ digoreng dadar & hiris halus
sedikit daun bawang ~ hiris
Bahan Sos Cili Kicap
15 tangkai cili padi
1 u-2 ulas bawang putih1/4 cawan kicap pekat
2-3 ulas limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
2-3 ulas limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
Cili dan bawang putih ditumbuk lumat. Gaul dengan kicap dan perahan limau.
Cara Memasak:
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang kecil hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan ayam, kacau sebentar.
- Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, kicap dan sos tiram diikuti dengan fishball, sotong dan udang.Kacau lagi.
- Masukkan karot dan sayur kobis, cili potong dan garam.
- Tambah air sedikit dan masukkan meehoon. Kacau rata hingga meehoon lembut (tambah air jika perlu).
- Bila sudah masak, hidangkan bersama sambal kicap dan cili padi. Taburkan bawang goreng.hirisan daun bawang dan telur dadar hiris.
No comments:
Post a Comment