RESEPI MEE UDANG
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 500gm mee kuning
- 300 gm udang saiz L
- 4 tbsp cili giling/kisar
- *4 ulas bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *1 tbsp udang kering
- *1/2 inci halia
- 1 sb petis
- 3 tbsp sos tomato
- 1 tbsp sos cili
- 1 keledek / 2-3 kentang yg tlh direbus dan di lenyek (optional- sedikit sahaja utk pekatkan kuah)
- gula n garam
- taugeh n sawi
- daun bawang n bawang goreng
- 3 biji telor ~ rebus & belah dua
- *(bahan ini dikisar)
Cara-cara
- Rebus udang hingga masak, tapis udang dan asingkan air rebusan, untuk kuah.
- Tumis cili kisar hingga garing/pecah minyak. Masukkan bahan kisar, biar hingga betul garing dan naik bau.
- Masukkan air rebusan udang, biar kuah mendidih.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan petis. Perlahan kan api dan renehkan kuah.
- Masukkan garam dan gula ikut rasa masing2.
- Letak keledek/kentang lenyek untuk memekatkan kuah.
- Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yg telah direbus tadi, tuang kuah.Hidang dengan telur rebus. Tabur dgn daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment