Thursday, October 3, 2013

MEE UDANG

RESEPI MEE UDANG

Bahan-bahan ( 3-4 org )
  • 500gm mee kuning
  • 300 gm udang saiz L 
  • 4 tbsp cili giling/kisar
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 tbsp udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis
  • 3 tbsp sos tomato
  • 1 tbsp sos cili
  • 1 keledek / 2-3 kentang yg tlh direbus dan di lenyek (optional- sedikit sahaja utk pekatkan kuah)
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng
  • 3 biji telor ~ rebus & belah dua
  • *(bahan ini dikisar)

Cara-cara

  1. Rebus udang hingga masak,  tapis udang dan asingkan air rebusan, untuk kuah.
  2. Tumis cili kisar hingga garing/pecah minyak. Masukkan bahan kisar, biar hingga betul garing dan naik bau.
  3. Masukkan air rebusan udang, biar kuah mendidih.
  4.  Masukkan sos tomato, sos cili dan petis. Perlahan kan api dan renehkan kuah.
  5. Masukkan garam dan gula ikut rasa masing2.
  6. Letak keledek/kentang  lenyek untuk memekatkan kuah.
  7. Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yg telah direbus tadi, tuang kuah.Hidang dengan telur rebus. Tabur dgn daun bawang dan bawang goreng.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...