RESEPI RENDANG AYAM
Resepi chef wan
Bahan A:
500 gm ayam
1 tsp lada hitam kisar
2 batang serai ~ ketuk
3 helai daun limau purut ~ di koyak2
2 keping asam gelugor
250 ml santan
250 ml air
Bahan B:
3 tbsp kerisik
1 tbsp gula melaka
garam
2~3 biji belimbing buluh ~ atau asam keping
1 tangkai daun basil/selasih
Pes rempah: ~ kisar semua
10 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
15 biji cili padi
6 biji cili kering ~ kisar
10 gm halia
10 gm kunyit
10 gm lengkuas
1 batang cekur
Cara:
1. Tumis pes rempah hingga agak garing sedikit.
2. Masukkan Bahan A.
3. Biarkan mendidih api kecil hingga kuah pekat. Kacau sesekali,
4. Bila hampir masak/ agak kering sedikit, masukkan bahan B.
5. Kacau rata, padamkan api.
5.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment