Bahan-bahan
Bahan A
Untuk rebus ayam
- 1/2 ekor ayam size kecil
- 1 batang serai - titik
- 1 batang daun saderi - potong dua
- 1 inci halia - di titik
- 1 sup bunjut
- Air secukupnya
Untuk di Kisar
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji buah keras
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 tsp lada putih
- Rempah Tumis (1 kayu manis , 1 bunga lawang, 3 pelaga, 3 cengkih)
- 1 tbsp rempah sup @ (1tsp serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
- Air rebusan ayam dari Bahan A
- Garam
Bahan Untuk hiasan & hidangan
- Mee hoon ~ di celur sebentar dgn air panas.boleh guna mee atau nasi himpit
- Isi Ayam yang telah di siat halus
- Taugeh
- Telur rebus ~belah 2
- Kentang rebus@goreng
- Begedil
- Daun sup@daun bawang ~di hiris halus
- Bawang goreng
- Suun goreng & kacang tanah
- Limau nipis
- Sambal kicap (tumbuk cili api dgn bawang putih. perahkan air limau kasturi)
Cara-cara:
- Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Hidangkan dengan mee hoon dan bahan2 lain.
No comments:
Post a Comment