Monday, May 18, 2020

Ketupat Sotong versi Terengganu

Someone’s favorite ni. Kalau ke terengganu, banyak di jual dekat jalan tepi pantai teluk ketapang. Kami lalu disitu on the way ke besut. Ada ikan celup tepung yang sedap di kawasan kampung tu.
Ketupat sotong terengganu ni tidak manis seperti ketupat sotong kelantan.


















Resepi asal dari Madihaa.
Resepi Ketupat Sotong Terengganu

Bahan

Santan pekat dari sebiji kelapa ~ sebahagian di cairkan
8 ekor sotong saiz sederhana
1 pot beras~ cuci, rendam 1 jam & tos kering
2 batang serai ~ diketuk
3 ulas bawang merah ~ hiris
1 inci halia ~ hiris
1 tsp halba
Sedikit garam & gula
Lidi satay

Cara:
1. Bersihkan sotong, buang selaput kulit, gigi & matanya.
2. Masukkan 1 1/2 tsp pulut ke dalam sotong yang telah di bersih. Anggaran sukatan dalam 1/3 bahagian sotong di isi pulut.
3. Tutup dengan kepala sotong & cucuk lidi untuk tutup lubang sotong. Kalau tak nanti pulut terburai dari isi perut 🤩
4. Masak santan cair dengan serai & sotong. Sukatan santan anggaran dapat tenggelamkan sotong dalam periuk.
5. Masak hingga sotong membuncit, pulut telah kembang & air hampir kering
6. Masukkan baki santan pekat, bawang, halia & halba.
7. Perasakan dengan garam & gula mengikut selera masing2.
8. Masak hingga pekat (atau ikut suka jika nak cair sikit).
Sedia untuk dihidang. 

Sedap , anak & bapa semua suka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...