Makan dengan nasi dalam mangkuk, hirup macam makan bubur nasi.
SUP SEAFOOD
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar ~ di belah 8
2 ulas bawang putih ~ di hiris
3 ulas bawang merah ~ di hiris
2 batang serai ~ di ketuk
4 helai daun limau ~ buang urat daun yg tengah, hiris halus
1/2 inci lengkuas ~ hiris nipis
air rebusan ayam
5~6 ekor udang medium ~ deshelled & deveined, buang kepala tinggal ekor
sedikit bebola ketam/sotong
carrot ~ hiris
cendawan organik ~ dalam plastik
daun bawang ~ dihiris
perahan limau nipis/lemon
Cara:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak, hingga naik bau.
2. Masukkan serai dan lengkuas, gaul sebentar.
3. Masukkan air rebusan dan bawang besar , biar mendidih.
4. Masukkan carrot, cendawan,bebola dan udang, daun limau,didihkan sebentar.
5. Perisakan dengan garam, tutup api.
6. Masukkan sedikit perahan limau, tabur bawang goreng dan daun bawang.
7. Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment