Saturday, March 23, 2013

Sup seafood

Baru-baru ni, sorang demi sorang anak-anak kena demam virus, termasuk la juga DH. Alhamdulillah, me and alya were fine, bersin-bersin je kena selsema, tapi tak la sampai demam. So, masa-masa demam ni, tekak tak berapa selera sangat, nak makan yang panas-panas bersup.

Makan dengan nasi dalam mangkuk, hirup macam makan bubur nasi.


SUP SEAFOOD

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar ~ di belah 8
2 ulas bawang putih ~ di hiris
3 ulas bawang merah ~ di hiris
2 batang serai ~ di ketuk
4 helai daun limau ~ buang urat daun yg tengah, hiris halus
1/2 inci lengkuas ~ hiris nipis
air rebusan ayam
5~6 ekor udang medium ~ deshelled & deveined, buang kepala tinggal ekor
sedikit bebola ketam/sotong
carrot ~ hiris
cendawan organik ~ dalam plastik
daun bawang ~ dihiris
perahan limau nipis/lemon

Cara:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak, hingga naik bau.
2. Masukkan serai dan lengkuas, gaul sebentar.
3. Masukkan air rebusan dan bawang besar , biar mendidih.
4. Masukkan carrot, cendawan,bebola dan udang, daun limau,didihkan sebentar.
5. Perisakan dengan garam, tutup api.
6. Masukkan sedikit perahan limau, tabur bawang goreng dan daun bawang.
7. Sedia untuk di hidang.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...