Thursday, March 21, 2013

Char Kuey Teow


My little boy requested me for this dish recently. His favorite, so, kena la kurangkan pedas sikit.
You have to eat it while it is freshly cooked and removed from the wok or 'kuali'. Kalau tidak, nanti kembang dah lembik pulak kue tiau nya.

Found this tasty recipe from here

RESEPI CHAR KUEY TEOW

Bahan untuk paste:
200 gm udang
250 ml air
4 ulas bawang putih ~ di ketuk
6 tbsp sos tiram
3 tsp kicap pekat
3 tbsp kicap manis
1 tsp petis
2 tbsp pati ikan bilis/udang
2 tbsp kicap/sos Char Kuey Teow 
gara & gula ikut rasa

Bahan untuk mee:
1 peket kuey teow
2 tbsp cili kisar
daun kucai
tauge
udang/sotong/kerang
2 biji telor
3 tbsp minyak masak

Cara:
1. Rebus udang hingga masak, keluarkan udang dari air rebusan. 
2. Masukkan semua bahan untuk paste char kuey teow ke dalam air rebusan udang tadi,  dan rebus hingga pekat.
3. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga wangi dan pecah minyak. Masukkan 3~4 tbsp rebusan paste char kuey tiau tadi (lebihan paste boleh disimpan) dan secawan air, biar mendidih.
3.Masukkan kuey teow, udang/sotong/kerang, kucai, tauge, dan telor.
4. Masak sebentar sahaja sambil di kacau agar telor rata.
5. Sedia dihidang ketika masih panas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...