RESEPI RAWAN
Bahan:
3 biji buah keluak ~ keruk isinya
600 gm daging tetel ~ potong kecil, rebus
1 inci halia
6 biji lada kering
1/2 inci kunyit hidup
2 tbsp ketumbar
1 tsp jintan putih
1 tbsp jintan manis
sedikit belacan
1 inci lengkuas ~ ketuk
35 biji lada hitam
1 batang serai ~ ketuk
daun salam
daun limau purut
asam jawa
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Cara:
1. Kisar ketumbar, belacan,lada hitam,jintan, cili kering, kunyit, halia, bawang merah & putih.
2. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan serai & lengkuas, gaul rata, masuk rebusan tetel.
4. Masukkan isi keluak, air asam jawa, daun limau & salam, garam.
5. Sedia untuk dihidang.
Saturday, November 29, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment