I love this dish. Ubi banyak hasil tanam kat tepi sungai.
Original recipe dari blog azlita, masam manis.
RESEPI BOKO UBI
Bahan
Lapisan Bawah
3 cawan ubi yang telah di parut halus
2 cawan gula melaka
1/2 cawan gula pasir ~ boleh skip untuk kurang manis
2 helai daun pandan
3 cawan air
Lapisan Atas
2 kotak santan KARA ~ atau santan segar pekat 400ml
3 cawan air
7 tbsp tepung beras
1 1/2 tsp garam
Cara
Untuk lapisan bawah
1. Buat air gula dulu, satukan semua bahan dalam periuk kecuali ubi. Masak hingga gula larut, sejukkan.
2.: Dah sejuk, tuang air gula dalam parutan ubi.
3. Panaskan kukusan.
4. Susun bekas dan isi setengah sahaja.
5. Kukus hingga masak, dalam 20 minit.
Untuk lapisan atas
1. Satukan semua bahan dalam periuk & masak hingga sedikit pekat.
2. Tuang adunan putih ini ke atas bekas lapisan bawah tadi.
3. Sejukkan. Sedia untuk dimakan.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment