Tuesday, February 11, 2020

Bokoh Ubi

I love this dish. Ubi banyak  hasil tanam kat tepi sungai.
Original recipe dari blog azlita, masam manis.




















RESEPI BOKO UBI

Bahan

Lapisan Bawah
3 cawan ubi yang telah di parut halus
2 cawan gula melaka
1/2 cawan gula pasir ~ boleh skip untuk kurang manis
2 helai daun pandan
3 cawan air

Lapisan Atas
2 kotak santan KARA ~ atau santan segar pekat 400ml
3 cawan air
7 tbsp tepung beras
1 1/2 tsp garam

Cara
Untuk lapisan bawah
1. Buat air gula dulu, satukan semua bahan dalam periuk kecuali ubi. Masak hingga gula larut, sejukkan.
2.: Dah sejuk, tuang air gula dalam parutan ubi.
3. Panaskan kukusan.
4. Susun bekas dan isi setengah sahaja.
5. Kukus hingga masak, dalam 20 minit.

Untuk lapisan atas
1. Satukan semua bahan dalam periuk & masak hingga sedikit pekat. 
2. Tuang adunan putih ini  ke atas bekas lapisan bawah tadi.
3. Sejukkan. Sedia untuk dimakan.....



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...