Bahan-bahan di HIRIS KASAR
- 1 ikat pucuk ubi ~hiris kasar
- 10 helai daun pucuk kaduk - hiris kasar
- 10 helai pucuk labu - hiris kasar
Bahan-bahan di HIRIS HALUS
- 3 helai daun kunyit
- 4 batang serai
Bahan-bahan di TUMBUK
- 20 biji cili api
- 1 1/2 inci kunyit hidup
- 1 genggam ikan bilis
Bahan-bahan lain
- 6 sudu besar tempoyak
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 3 papan petai
- 1 keping asam keping
- garam bukit secukupnya.
Cara membuatnya:
- Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan.
- Di dalam lesung batu, tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk.
- Tumbuk kasar serai yang di hiris halus tadi juga dan masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan santan, tempoyak, asam keping, petai, pucuk ubi, pucuk kaduk, pucuk labu dan gaul atas api sederhana.
- Masak hingga mendidih dan masukkan garam.
- Masak ikut kepekatan yang dikehendaki.
No comments:
Post a Comment