Monday, February 10, 2020

PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK PETAI

RESEPI PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK PETAI
 
Bahan-bahan di HIRIS KASAR

  • 1 ikat pucuk ubi ~hiris kasar
  • 10 helai daun pucuk kaduk - hiris kasar
  • 10 helai pucuk labu - hiris kasar 

 Bahan-bahan di HIRIS HALUS 
  • 3 helai daun kunyit 
  • 4 batang serai 

 Bahan-bahan di TUMBUK
  • 20 biji cili api 
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 genggam ikan bilis

Bahan-bahan lain
  • 6 sudu besar tempoyak
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 3 papan petai
  • 1 keping asam keping
  • garam bukit secukupnya.

Cara membuatnya:
  1. Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan.
  2. Di dalam lesung batu, tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk.
  3. Tumbuk kasar serai yang di hiris halus tadi juga dan masukkan ke dalam periuk.
  4. Masukkan santan, tempoyak, asam keping, petai, pucuk ubi, pucuk kaduk, pucuk labu dan gaul atas api sederhana.
  5. Masak hingga mendidih dan masukkan garam.
  6. Masak ikut kepekatan yang dikehendaki. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...