Wednesday, February 12, 2020

TELOR PINDANG

Resepi ni dari my auntie's. My late mum dulu rajin juga buat, but I never got the opportunity to learn the recipe from her. So, better simpan untuk future references...

Ni sukatan untuk buat kenduri kawen, so if nak masak for small amount, reduce and divide the ingredients ye..

RESEPI TELOR PINDANG

Bahan:

1000 biji telor ayam gred C
1 kg ketumbar kasar
1/2 kg jintan manis
1/2 kg jintan putih
2 kg asam jawa
1 kg garam kasar
1 botol besar kicap pekat
Lengkuas dan daunnya
serai dan daunnya
daun jambu batu
daun bebuas
daun senduduk

Cara:

1. Alas periuk dengan kain. Susun dedaun.
2. Tabur rempah, dan susun telor.
3. Susun lagi daun2 serai dan lengkuas.
4. Ulang langkah 2-3 hingga habis telor.
5. Ambil perahan air asam jawa, tapis dan gaul dengan garam dan kicap hingga garam hancur.
6. Tuang bancuhan ke dalam periuk yang telah disusun telor dan dedaun tadi.
7. Tambah air hingga paras telor.
8. Tutup periuk dengan kain sebelum ditutup.
9. Rebus dengan api perlahan.
10. Se eloknya, telor direbus selama 3 hari 3 malam agar rempah dan dedaun meresap ke dalam telor.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...