Friday, July 20, 2012

Biskut Suji Badam

I just loved this cookie. Kemas peti sejuk baru-baru ni, jumpa a packet of suji flour. So, kita mem 'baking' la to clear the fridge sebelum ramadhan tiba nanti. Original recipe dari SINI.

BISKUT SUJI BADAM (dalam 100 biji)


Bahan-bahan:


150 gm butter
30 gm minyak sapi
80 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam
60 gm tepung suji
220 gm tepung gandum
1/4 tsp baking powder


Untuk hiasan: 
Badam cincang & kuning telor


Cara-cara:

  1. Sebatikan mentega, minyak sapi, gula dan esen vanilla hingga berkrim.
  2. Kemudian masukkan pula tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk badam.
  3. Uli lembut adunan dan terap dengan acuan bulat atau di sukai.
  4. Sapukan kuning telur dan taburkan dengan badam cincang.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai masak kekuningan.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...