CHOCOLATE CHIP COOKIE
Bahan-bahan:
250 gm mentega ~ biar pada suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 tsp vanilla essence
1 biji kuning telur
150 gm gula kastor
1/2 tsp vanilla essence
1 biji kuning telur
1 cup coklat chip
100 gm walnut/almonds/hazelnut ~ di potong kecil22 1/4 cup tepung gandum }
3 tsp serbuk koko }
2 tbsp tepung jagung } ~ diayak
1/2 tsp soda bikarbonate }
2 tbsp susu tepung }
Secubit garam
2 tbsp tepung jagung } ~ diayak
1/2 tsp soda bikarbonate }
2 tbsp susu tepung }
Secubit garam
Cara-cara:
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan gaul hingga sebati dengan senduk.
4. Masukkan coklat chip dan kacang, gaul rata.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan kertas minyak.
6. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar, jarakkan kerana doh akan mengembang.
8. Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit menggunakan api atas dan bawah.9. Sejukkan dahulu biskut dalam tray sebelum disimpan.
No comments:
Post a Comment