Bila ramadhan je, kuih ni mesti jadi pilihan anak-anak...so, I made them colorful...
PUTERI MANDI
Bahan-bahan:
2 cup tepung pulut
3 cup air pandan ~ air di mesin dengan pandan, ditapis
sedikit garam
1 1/2 biji kelapa parut
3/4 cup gula pasir
Cara-cara:
1. Bancuh tepung dengan air pandan & garam.
2. Didih kan air dalam periuk.
3. Bulat-bulatkan doh tadi dan picit sedikit di tengah.
4. Maukkan kedalam air mendidih.
5. Bila kuih timbul, boleh diangkat.
6. Masak air dengan gula, hingga mendidih, masukkan kelapa parut.
7. Gaul kuih dimasak dengan kelapa parut tadi.
Rendang pucuk ubi, lauk dari rembau, nogori sembilan.
Yang ni pulak untuk dearest hubby. Mengidam nak makan keledek jepun. I just sliced the top and wrap in aluminium foil, then baked in the oven. Very soft and sweet. Nanti boleh buat baked cheese potato lah pulak. Kena cari russet potatoes yang besar tu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment