Actually, lauk ni dari asam pedas, but i made it less pedas so the kids boleh makan sekali, thus the recipe dah hilang the 'PEDAS' title..
Bahan-bahan:
2 keping isi ikan tenggiri
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia & kunyit
sedikit lengkuas
1 tsp serbuk ketumbar
2 biji buah keras
3 tbsp cili kisar
1/2 tsp biji halba
sayur bende
3-4 daun limau purut
Cara-cara:
1. Tumbuk kunyit,halia,buah keras,belacan sikit,lengkuas & bawang hingga lumat.
2. Tumis halba sebentar, masukkan cili kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan bahan tumbuk tadi & serbuk ketumbar, kacau hingga naik bau & masukkan ikan, kaup perlahan agar tumisan sebati dengan ikan.
4. Masukkan air asam jawa, garam & daun limau, biar hingga mendidih.Masukkan bende,padamkan api
5. Biar mendidih.
belacan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment